totalfitcentre.nl

Wat is probiotica?

probiotica

Probiotica, misschien heb je de naam wel eens horen vallen. Wellicht heeft een vriend of vriendin het aangeraden toen je last had van je buik. Of misschien heb je het op een etiket in de supermarkt zien staan. Maar wat is het nou precies voor stofje? Wat doet het en waar zit het in? In deze blog vertel ik je alles over probiotica. Antibiotica kennen we bijvoorbeeld al, maar dit stofje is voor velen nog een raadsel. Ik moet weliswaar even een kleine kanttekening maken. Er is momenteel überhaupt nog een hoop onduidelijk. Dat komt omdat er nog wetenschappelijke onderzoeken naar worden gedaan. Daarom zal ik in dit stukje tekst je voornamelijk vertellen wat er al wel over dit hulpmiddel bekend is.

Wat is het?

Probiotica zijn zogenaamde ‘goede bacteriën’. Vaak zijn dit melkzuurbacteriën. Over het algemeen wordt dit stofje toegevoegd aan zuiveldrankjes. Deze drankjes worden immers verkocht met de bedoeling dat ze je helpen met het ondersteunen van je weerstand. Daarnaast horen dat soort zuiveldrankjes bij te dragen aan het op peil houden van je darmflora. Waar je door het gebruik van antibiotica veel goede bacteriën verliest, vult probiotica deze aan. Er wordt getwijfeld of het innemen van dit relatief onbekend stofje een nuttige werking heeft als een persoon gewoon gezond is. Er wordt dan ook nog een hoop wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de exacte effecten van probiotica. Er is al wel bewezen dat levende bacteriën in yoghurt of gefermenteerde melk de vertering van lactose verbeteren bij mensen die lactose slecht verteren. Er zijn namelijk twee soorten probiotica: lactobacillus en bifidobacterium. Lactobacillus is de meest voorkomende. Deze vorm vind je vaak in bepaalde gewone voedingsproducten.

Waar kan je het vinden?

Probiotica komt voor in een hoop natuurlijke producten. Denk hierbij aan zuurkool en yoghurt, kwark en tempeh. Zoals met veel natuurlijke producten heeft ons lichaam vaak heel lang nodig om alle stoffen eruit te halen en te gebruiken. Sterker nog, een hoop voedingsstoffen gaan verloren. Ons lichaam haalt namelijk vaak niet alles uit onze voeding. Naast probiotica in natuurlijke ingrediënten kan het daarom ook gekocht worden in de vorm van poeders, capsules en tabletten. Door probiotica op deze manier in te nemen, net als iedere andere stof in deze geconcentreerde vorm, hoeft het lichaam weinig moeite te doen om de stof op te nemen. Hierdoor gaat dit dus sneller. Naast het gebruik van probiotica is het natuurlijk aan te raden om de darmflora in balans te houden door middel van een gezond en uitgebalanceerd dieet.

Mobiele versie afsluiten